tisdag 19 juni 2007

Pesto

Tidigt i våras planterade jag basilikafrön, vilka växer så det knakar! Nu har jag toppat dem försiktigt och rensat dem från alla fullvuxna blad. Av basilikaskörden blir det pesto. Nu står de rensade och taniga plantorna och skäms (påminner om dränkta katter), men det dröjer inte så länge innan de vuxit till sig. Och jag kommer att få ut flera skördar under sommaren.


Pesto är, som nog de flesta vet, en jättegod pastasås. Den är dryg - det räcker med ca 1 msk till en portion nykokt pasta.


Till en sats om ca 2 ½ dl:

2 stora pressade vitlöksklyftor
50 g mandel (eller pinjenötter*)
ca 3 dl basilikablad
drygt 3 msk färskriven parmesanost
1 - 1 ½ dl olivolja
1 msk citronsaft
salt


  • Skålla mandeln (låt den snabbt koka upp och skölj den i durkslag efteråt) och skala den.
  • Lägg allt utom oljan i matberedare. Oljan slår du på medan maskinen snurrar för fullt.
  • Slå upp såsen, som mer påminner om en tjock röra, på små burkar och frys in (hållbarheten i kylskåpet är inte så lång)
*) pinjenötter är det traditionella, men mandel går lika bra och är betydligt billigare. För bästa resultat så river du mandeln på fin rivskiva i matberedaren innan du byter till metallkniven för att processa övriga ingredienser.

-------------------------------------------------------------------------------

Pesto används flititgt i Italien, men även i Provence är den vanlig där den kallas Pistou.

Den är som sagt supergod och kan användas till mycket. Jag får ofta till goda "gud-va-jag-är-hungrig-middagar" genom att koka pasta och tillsätta lite pesto. Och gärna lite extra riven parmesanost. Om jag har skinka hemma så blir det lite protein också :).

Eller så kan du göra goda utflyktssmörgåsar med pesto och skinka.



1 kommentar:

Anonym sa...

Pistou!
Där fick man lära sig nåt nytt.

Jag skulle vilja ha tag på ett recept för sån här liknande röra men gjord på kronärtsskockor. Du har inte ett sånt?