söndag 24 juni 2007

Jordgubbs- och rabarbersaft

En verklig favoritsaft! Jordgubbar och rabarber är en jättegod blandning. Efter midsommar brukar priset på jordgubbar sjunka, och idag hade priset ungefär halverats mot vad de kostade härom dagen. Det brukar finnas gott om rabarber att köpa i dessa tider också, om man nu inte har en snäll vän som kan dela med sig av sin rabarberplanta.

Detta behövs till en sats saft:

2 liter rabarber
1 liter jordgubbar, gärna övermogna
1 liter vatten
7 dl socker per liter avrunnen saft
1/2 dl silad citronsaft
  • Tvätta och torka rabarbern. Skär den i 2 cm stora bitar.
  • Blanda rabarbern med jordgubbar och vatten. Koka sakta i ca 15 minuter tills allt börjar mosa sig. Rör om emellanåt.

  • Häll massan i en silduk och låt saften självrinna. Mät upp och häll saften i den rengjorda grytan. Koka upp och tillsätt sockret. Låt saften koka i 10 minuter. Rör om så att sockret smälter helt.

  • Skumma noga. Smaksätt saften med citronsaft. Rör om. Fyll genast på rena och värmda flaskor.

Inga kommentarer: