lördag 30 juni 2007

Marinerade grönsaker

Tallriksmodellen, med en tredjedel grönsaker, kräver fantasi. Det kan vara svårt att komma på vad den där sista 1/3 ska bestå av. Jag hittade nyligen ett recept som gör det enkelt för mig, när fantasin tryter och inga grönsaker verkar speciellt lockande. Enkelt är det också. Och gott – riktigt gott tom!

Detta behövs till 4-6 portioner:

250 g squash, försiktigt urkärnad med en vass kniv
100 g soltorkade tomater i olja
250 g aubergine
250 g fasta men röda och mogna tomater, itudelade
1 dl chiliolja*) (alt olivolja)
½ dl balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, hackade
1 bit chili, hackad
saften av 1 limefrukt
havssalt och nymalen svartpeppar
  • Skölj grönsakerna och pensla (alt blanda) dem med hälften av chilioljan blandad med lite salt.
  • Lägg dem under grillelementet i ugnen och grilla 3-4 minuter tills de är brända runt om. Lyft av från värmen.
  • Blanda balsamvinäger, vitlök, chili, limesaft, salt och peppar och pensla (alt blanda dem med) alla grönsakerna.
  • Diska en stor glasburk väl och skölj den med hett vatten. Torka den väl och varva sedan grönsakerna i den. Avsluta med att strö lite havssalt överst. Sätt på lock och ställ burken i kylskåpet.
  • Låt burken stå en liten stund i rumstemperatur före servering (alt värm upp).

De passar förträffligt som tillbehöver till pasta t ex. Men de kan även ätas på ciabattabröd, och då kan man lyxa till det med skivor av getost, några oliver och ruccola.
De kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.
---------------------------------------------------------------------------------
Receptet kommer från Cranks, en välkänd vegetarisk restaurang i London.

*) Chilioljan kan du göra själv (se annan blogg för recept).

Inga kommentarer: