Jag kan inte tänka mig att någon kan tycka att fläder doftar gott... så den borde inte vara ätlig!?
Men gott är det, i alla fall denna Flädersaft, som är enkel att göra:
35 blomklasar
3 citroner
1 ½ - 2 kg socker
50 g citronsyra
1 ½ liter kokande vatten
2-3 kryddmått natriumbensoat
- Tvätta citronerna och skiva dem tunt
- Varva blomklasarna med citronskivor i en rostfri hink eller stor rostfri kastrull
- Koka upp vattnet, blanda ner sockret och rör om tills sockret smälter. Lyft bort kastrullen från värmen och rör ner citronsyra och natriumbensoat (rör ut det i lite av den heta sockerlagen först)
- Häll sockerlagen över blommorna. Låt saften stå 5-7 dagar på sval plats (täckt med plast, en tallrik eller liknande)
- Sila sedan saften och häll upp den på rena flaskor. Förvaras svalt
Eftersom kylskåpet för tillfället är överbelamrat med bland annat italienska godsaker, så finns det inte en chans att jag får plats med den största kastrullen (den jag kokar julskinkan i) också. Därför har jag stoppat 35 blomklasar i en fryspåse (jag passade på att plocka 70 stycken, uppdelade på två påsar) som jag kommer att frysa in och ta fram när jag har bättre plats.
-------------------------------------------------------------------------------
Det finns en falsk fläderbuske också, med liknade blommor - men om man plockar av den som blommar i midsommartid så kan det inte bli fel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar